Χωρίς κατηγορία

Ιδιαίτερα κτίρια

Ιδιαίτερα κτίρια

Αποτυπώσεις για την Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου

Σε ένα έργο αποκατάστασης των Μνημείων της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς, όπως είναι τα Διατηρητέα Κτίρια, η ακριβής αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης της κατασκευής μπορεί να γίνει με εξαιρετική ακρίβεια και σε ελάχιστο χρόνο μέσω του Laser Scanning.

Μεμονωμένα Κτίρια ή Τμήματα Κτιρίων ή Όψεις Κτιρίων ή και Συγκρότημα Κτιρίων μαζί με Στοιχεία του Περιβάλλοντος Χώρου αυτών ακόμα και Οικιστικά Σύνολα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέα λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων τους καθώς επίσης λόγω της ιστορικής τους αξίας ακόμα και ως δείγματα επώνυμης αρχιτεκτονικής.

Πλεονεκτήματα

Η διαδικασία σάρωσης της κατασκευής αποδίδει ένα πολυπληθές νέφος σημείων τα οποία περιγράφουν με ακρίβεια χιλιοστού το κτίσμα. Για παράδειγμα, τα επιμέρους στοιχεία ενός κτιρίου αποτυπώνονται με τον τρόπο αυτό λεπτομερώς και μπορούν να διατηρηθούν σαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Το νέφος αυτό (point cloud) χρησιμοποιείται στη συνέχεια για τη δημιουργία του ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου αλλά και δισδιάστατων απεικονίσεων που αποτελούν και το πρώτο βήμα για το σχεδιασμό και την αποκατάστασή του.

Η λεπτομερής απεικόνιση του υφιστάμενου κελύφους συντελεί και σε έναν πιο ακριβή προϋπολογισμό του κόστους των εργασιών, περιορίζοντας το κόστος επιπρόσθετων εργασιών που προκύπτουν απροσδόκητα στην πορεία μιας ανακαίνισης. Η απόκτηση του συνόλου των πληροφοριών για την “as-built” κατάσταση του κτιρίου ενσωματώνεται στη συνέχεια στο BIM, το οποίο θα ακολουθεί την κατασκευή σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Το BIM περιέχει πληροφορίες τόσο για την υπάρχουσα κατάσταση όσο και για την επέμβαση στην κατασκευή και το αξιοποιούν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί πριν την ανακαίνιση, αλλά και ο ιδιοκτήτης με τους υπεύθυνους για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση του κτιρίου με αυτό το σκοπό.

Διαδικασία - Παραδοτέα

Είτε πρόκειται για συλλογή 3D πληροφοριών με στόχο τη διευκόλυνση της συνεργασίας, είτε για αξιοποίηση των ποσοτικών πληροφοριών για τον υπολογισμό και προγραμματισμό του έργου, το Laser Scanning αποτελεί μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να αυξηθεί η ακρίβεια των πληροφοριών ενός έργου αποκατάστασης.Σε ιστορικά κτίρια που δεν υπάρχουν σχέδια της υπάρχουσας κατάστασης καλούμαστε να συντάξουμε σχέδια ακριβείας για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και της αρχιτεκτονικής μελέτης καθώς και την ίδρυση υποβάθρου BIM για την διαχείριση του κτιρίου και την νέα χρήση του χώρου.

Η διαδικασία και τα παραδοτέα είναι:

 • Αποτυπώσεις 3D Laser Scanning όλων των χώρων του διατηρητέου κτιρίου
 • Δημιουργία Τρισδιάστατου Μοντέλου
 • Δημιουργία BIM
 • Παραγωγή σχεδίων κατόψεων όλων των επιπέδων, τομών και όψεων, παραγωγή υψομετρικού τοπογραφικού σχεδιαγράμματος για την έκδοση της άδειας κατασκευής της αναπαλαίωσης

Τα Έργα μας

 • Laser Scanning
 • Εργοτάξια
 • Ιδιαίτερα Κτήρια
 • Κτηριακά
 • Μελέτες
 • Μελέτες Ιδιωτών
 • Μεταλλικές Κατασκευές
View Large

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μην διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε εάν θέλετε να βρεθούμε άμεσα στο ύπαιθρο για υπόδειξη των ορίων και μετρήσεις.

Καλό θα είναι να βρίσκεται κάποιος μαζί που να ξέρει τα όρια της ιδιοκτησίας. Χρήσιμο θα είναι να έχετε μαζί σας παλαιά τοπογραφικά διαγράμματα και οτιδήποτε σχετικό με την ιδιοκτησία (συμβόλαια, σχέδια άδειας οικοδομής, σχέδια απαλλοτρίωσης, πράξεις χαρακτηρισμού, κτηματολογικά διαγράμματα κλπ). Σε περίπτωση που πρόκειται για μεγάλη έκταση φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια γιατί θα χρειαστεί να την περπατήσουμε στο περίγραμμά της για να βρούμε τα όριά της.